Inspiration

Przybory i akcesoria kuchenne – to się przyda w każdej kuchni

Przybory kuchenne - to się przyda w każdym domu

Ostatnimi czasy kuchnia i gotowanie wracają do mody. Jest to sposób na odprężenie po pracy, czas poza monitorami oraz sposób na poznanie nowych smaków. 

Jest to też sposób na zdrowsze posiłki, ponieważ mamy możliwość kontroli ilości tłuszczy, soli oraz cukru. 

Mając to wszystko na uwadze przedstawiamy niezbędnik do wyposażenia kuchni na rok 2023 a dodatkowo do niego artykuły promocyjne.

W każdej kuchni przyda się mieć przybory oraz aksesoria kuchenne do gotowania, pieczenia oraz obsługi gorących powierzchni. Istotnymi rzeczami są garnki oraz patelnia i o tym się zwykle pamięta, ale póżniej się okazuje, że brakuję podstawowych przyborów, bez których gotowanie jest po prostu mniej komfortowe. Podstawową trójką wegług mnie są dobre noże, pojemniki na żywność oraz deski do krojenia.

Noże kuchenne

Jeśli chodzi o noże. W obecnych czasach za mało posiadać tylko jeden nóż. Istotnym jest rozmiar noża oraz stan ostrza. Tępy nóż na pewno nie dodaje  komfortu do gotowania, ale i również jest mało bezpiecznym, ponieważ zmniejsza naszą kontrole nad nożem.

Przybory kuchenne - to się przyda w każdym domu

W naszej ofercie znajdziecie jak zestawy noży kuchennych, tak i pojedyncze sztuki. Najczęściej się używa dwóch noży: mniejszego na 19-25 cm oraz Nóż Szefa Kuchni, czyli około 32 cm. Ten mniejszy jest wykorzystywany pod czas krojenia oraz obierania warzyw lub owoców. Drugim podstawowym nożem do zakupu byłby nóż Szefa kuchni. Będzie on służył do krojenia większych warzyw i owoców, ale też do pieczywa. Przyda się w siekaniu oraz szatkowaniu

Nóż szefa kuchni 33,5 cm

Original price was: 52,60 zł.Current price is: 47,23 zł.

Przygotowywanie posiłków - deski do krojenia

Podstawowe urządzenia kuchenne obejmują rownież deski do krojenia. Deski oferowane są w różnych kształtach oraz materiałach. Najcześciej kupowanymi są drewniane. Głównym powodem jest wytrzymałość oraz wygląd. Taka deska często może zostać użyta nie tylko do krojenia, ale również do serwowania potraw.

Dobrze, jeśli mamy kilka różnych typów desek o określonym przeznaczeniu, na przykład na surowe mięso, warzywa czy pieczywo. Niezależnie od tego, czy jest ich mniej, czy mniej, nadal musimy dbać o ich czystość i higienę w miejscu, w którym często gotujemy dla całej rodziny. Nie warto się obawiać desek drewnianych one są dość łatwe w czyszczeniu i konserwacji.

Pielęgnacja drewnianych desek do krojenia 

Pomimo faktu, że samo drewno ma właściwości bakteriobójcze, ten rodzaj desek jednak wymaga odpowiedniej pielęgnacji. 

Bezpośrednio po użyciu, zwłaszcza podczas krojenia produktów soczystych, silnie pachnących lub bardzo kolorowych, taką deskę należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Do tego używamy standardowego wyposażenia kuchni tj. środka do mycia naczyń. Po czym warto dokładnie przepłukać.

Pozostaje jeszcze jedno zastrzeżenie. Dotyczy to surowego mięsa i ryb oraz sera pleśniowego. Talerz, który miał styczność z tymi produktami, warto poparzyć wrzątkiem.

Przybory i akcesoria kuchenne - to się przyda w każdej kuchni

Czyszczenie drewnianych desek

Umyta drewniana deska to tylko pierwszy krok na drodze do skutecznej pielęgnacji. Kolejne zabiegi nie są zbyt wymagające i obejmują raczej kilka domowych, jednakże sprawdzonych sposobów radzenia sobie z nieuniknionymi skutkami użytkowania. Nie musimy tego robić po każdym umycia, tylko raz na jakiś czas w miarę potrzeby. 

Przede wszystkim po umyciu deski warto ją wytrzeć do sucha i dopiero wtedy pozostawić do odparowania reszty wilgoci. W innym razie doprowadzimy do jej pęcznienia lub rozsychania się a w konsekwencji powstaną pęknięcia, którymi woda będzie łatwo przenikała do wnętrza niszcząc deskę. Z tego też powodu nie poleca się mycia w zmywarkach, aby uniknąć nasiąkania wodą z rozmaitymi bakteriami, które w trakcie użytkowania mogą później przenikać do żywności.

Neutralizacja zapachów w drewnianych deskach kuchennych

 Jeśli nasza deska nasiąknęła już intensywnymi zapachami, wówczas wystarczy posypać ją grubą warstwą solii zostawić tak na noc. Sól nie tylko zneutralizuje nieprzyjemne zapachy, ale również ją zdezynfekuje, dodatkowo osuszy jej wnętrze i nieco rozjaśni kolor. Rano wystarczy tylko spłukać ją obficie pod bieżącą wodą i osuszyć.

Chcąc uniknąć niezbyt pożądanych zapachów, możemy także regularnie przecierać deskę cytryną. Z trudniejszymi zabrudzeniami powinna poradzić sobie soda oczyszczona zastosowana na wilgotną powierzchnię.

 Impregnacja

Jednakże najważniejszym zabiegiem obejmującym pielęgnację drewnianych desek powinno być ich impregnowanie. Na rynku dostępne są specjalnie do tego celu przeznaczone produkty. Zwracajmy uwagę, aby używać środków przystosowanych do kontaktu z artykułami żywnościowymi. 

 

Jeżeli nie mamy takiej możliwości, równie dobrze możemy użyć olejku lnianego lub też innego, który wytworzy barierę nieprzepuszczającą wody do wnętrza deski. Taki zabieg warto przeprowadzać przynajmniej raz w miesiącu. 

W naszej ofercie znajdziecie deski do krojenia, które nie tylko będą praktyczne

ale również będą ładnie się prezentować i cieszyć oko pod czas gotowania.

Bambusowa deska z tacką na okruchy 38 x 27 x 2 cm

Original price was: 54,59 zł.Current price is: 49,02 zł.
Deski kuchenne plastikowe 

Dzięki przystępnej cenie, uniwersalności i bogatej kolorystyce deski z tworzyw sztucznych znajdują zastosowanie w wielu kuchniach. Można je bardzo łatwo i szybko wyczyścić płynem do mycia naczyń oraz w zmywarce, co z pewnością mówi samo za siebie. 

Oprócz tego, że tworzywo sztuczne często wytrzymuje dość wysokie temperatury i nie odkształca się, gdy na takiej desce postawimy garnek z gorącą zupą, nie pochłania również zapachów przygotowywanej potrawy. 

 

 

Poza wymienionymi zaletami mają one również wady. Największą z nich jest podatność na uszkodzenia powierzchni podczas gotowania. Ostrze noża tworzy bruzdy i wgłębienia, w których gromadzi się brud i rozwijają się bakterie. Dlatego uwagę należy zwrócić na stopień uszkodzenia, żeby podczas mycia dokładniej przetrzeć myjką z detergentem i jak już dojdzie do większego uszkodzenia wymienić deskę na nową. 

Przybory i akcesoria kuchenne - to się przyda w każdej kuchni

Odpowiednio konserwowane deski zarówno drewniane tak i plastikowe zwykle służą nam dość długo 

dlatego warto je odpowiednio pielęgnować oraz myć, i z czasem jednak wymieniać.

Sposoby przechowywania

Rzadko kiedy gotujemy ilość dokładnie wymierzoną na jeden raz. Najczęściej jak już się zabieramy za gotowanie, planujemy zostawić również na jutro. Dlatego podstawą współczesnej kuchni są pojemniki na żywność. Stanowią one oddzielną grupę przyborów kuchennych. Dostępne w różnych rozmiarach, pojemnościach, kształtach oraz materiałach. 

Ogólne zasady wybory pojemnika na żywność 

Często pojemnik na żywność wykorzystujemy do przenoszenia jedzenia do pracy albo na piknik, czyli do jedzenia na wynos. Jeśli planujecie przechowywać lub transportować płyny, zupy, sosy, soki istotnym będzie zwrócić uwagę na sposób zamknięcia. Najlepiej do tego sprawdzą się pojemniki zamykane na klipsy, które dodatkowo wyposażone w specjalne uszczelnienia zapobiegające wyciekom. 

Bez względu na to, jakie naczynia wybierzemy do naszej kuchni, powinniśmy kierować się kilkoma ogólnymi zasadami, które ułatwią korzystanie z opakowania.

Dobrze jest wybierać pojemniki z przezroczystymi ściankami, dzięki którym możemy sprawdzić ich zawartość bez ich otwierania. 

Kształt pojemników

Jeśli chodzi o kształt, najwięcej jest pojemników kwadratowych, prostokątnych oraz okrągłych. Tu już każdy wybiera jaki kształt preferuje. Pod względem ergonomii najbardziej praktyczne są naczynia kwadratowe lub prostokątne.Zajmują najmniej miejsca zarówno w szafce jak i na półce lodówki, kilka pojemników różnej wielkości można ustawić obok siebie nie marnując cennej przestrzeni. Natomiast okrągły szklany pojemnik może być używany jako miseczka pod sałatkę lub danie, czyli do serwowania na stole. 

Pojemniki, zwłaszcza te, w których zamierzamy przechowywać łatwo psującą się żywność, muszą być szczelnie zamknięte. Zapobiega to przedostawaniu się powietrza i bakterii do pudełka, co przyspiesza psucie się żywności. 

Najlepiej kupić kilka pojemników różnej wielkości, dzięki czemu zmieścimy w sobie kilka plastrów szynki lub sera, a także dużą część zapiekanki z wczorajszego obiadu. 

Pojemniki, ich rozmiary i kształty powinny być tak dobrane, aby (gdy nie są aktualnie używane do przechowywania) można je było układać jeden w drugim. Oszczędza miejsce w szafce kuchennej. 

Kluczowy jest jednak surowiec pojemnika

Wśród konsumentów nie brakuje obrońców pojemników jak plastikowych tak i szklanych. Ale jaki jest powód wyboru jednego lub drugiego? Oba materiały mają swoje wady i zalety, dlatego wybór określonego rodzaju surowca zależy od indywidualnych potrzeb i przyzwyczajeń. 

Pojemniki z tworzywa sztucznego

Plastikowe pojemniki są lekkie i wygodne w użyciu. Nigdy nie rdzewieją, nie psują się, wytrzymują stosunkowo niskie i wysokie temperatury. Ogólnie rzecz biorąc, większość z nich można myć w zmywarce. Takie pojemniki można łatwo znaleźć w sklepach we wszystkich kształtach i rozmiarach, a co najważniejsze, są stosunkowo niedrogie. 

Zestaw plastikowych pojemników na ogól zajmuje mało miejsca i może być przechowywany jeden w drugim. Często takie pojemniki występują też w mniejszych rozmiarach dlatego idealnie nadają się do mrożenia na przykład koperku lub pietruszki. 

Pojemniki szklane

Pojemniki szklane są natomiast nieco cięższe od pojemników plastikowych, ale ich niezaprzeczalną zaletą jest to, że są w 100% naturalne i ekologiczne. Nie powodują alergii, więc są bezpieczne również dla alergików. Ponadto nie pochłaniają zapachów, co sprawia, że przechowywana w nich żywność nie traci swoich walorów smakowych. 

Szklane pojemniki, podobnie jak plastikowe, wytrzymują wysokie temperatury, a modele wykonane ze szkła żaroodpornego z powodzeniem mogą służyć jako pojemniki lub formy do gotowania zapiekanek, mięs, a nawet ciast. Nadają się również do mycia w zmywarce i podgrzewania w mikrofalówce. Z łatwością sprawdzą się również jako naczynia ozdobne, gdzie możemy śmiało podać talerz na stół.  Szkło jest również w pełni ekologicznym surowcem, co oznacza, że można je w 100% poddać recyklingowi, czego nie można powiedzieć o wszystkich rodzajach tworzyw sztucznych. 

Niestety szkło można łatwo uszkodzić lub stłuc, jednak zdaniem wielu instytutów badawczych jest ono bezpieczniejsze dla zdrowia człowieka. Nie wydziela chemikaliów, nie wchodzi w reakcje z żywnością. Na tym tle plastik wypada nieco gorzej. 

Niektóre wyroby z tworzyw sztucznych, zwłaszcza te zawierające bisfenol A (BPA), mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka – zwłaszcza, jeśli pojemnik jest narażony na działanie wysokich temperatur. Sprawdzamy więc etykiety na plastikowych pudełkach i wybieramy tylko te, które są dopuszczone do kontaktu z żywnością.

W naszej ofercie posiadamy pojemniki ze szkła borokrzemowego, które można wkładać do zamrażarki, zmywarki, kuchenki mikrofalowej, a nawet piekarnika. Ten rodzaj szkła jest mocniejszy niż zwykłe szkło, ma wyższą temperaturę topnienia i dlatego jest odporny na wysoką temperaturę. 

Dodatkowe akcesoria w kuchni 

Drobne akcesoria kuchenne mogą znacząco poprawić komfort gotowania.  Poza wymienionymi akcesoriami polecamy zakup innych domowych gadżetów, takich na przykład jak korkociąg lub uchwyty do pokrywek i garnków

Warto również od razu nabyć młynki do soli oraz pieprzu. To są praktyczne kuchenne przybory, które dodatkowo będą ładnymi akcesoriami w Twojej kuchni.

Polecamy zwrócić uwagę za zestawy do gotowania, posiadające łopatki, łyżki oraz chochlę do zupy. 

Podsumowanie

Wyposażenie kuchni w niezbędne akcesoria kuchenne sprawi nie tylko radość z zakupu, ale przede wszystkim podniesie komfort gotowania.  

Zanim zabierzemy się za zakup, warto się zastanowić do czego planujemy użyć te przybory. Sprawdzić, czy dany produkt nadaje się do mycia w zmywarce, czy można używać w mikrofalówce oraz do jakich powłok jest dedykowany.

Wymienione akcesoria kuchenne oraz przybory są niezbędne i jest dość duża szansa że będą intensywnie użytkowane, usprawnią oraz przyspieszą pracę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *